Почти “Задочни репортажи”

Преди няколко дни, докато пътувах в самолета към България, се сетих да погледна цитатите, които съм отбелязала преди година, четейки “Задочни репортажи за България” на Георги Марков. Помислих си, че трябва да ги споделя някъде, защото ми звучаха абсурдно близки. Писани са по времето на един различен режим и преди над 35 години. Тежко, но задължително четиво.

Днес споделям само част от отбелязаните цитати, в контекста на актуалните политически събития. 

“България не е само красива курортна страна, износ на домати и грозде, суверенна република без никакъв суверенитет, народна демокрация без никаква демокрация, безличен обществен живот, скован от тежка полицейщина, безлично покорство, пропито от древната мъдрост „Срещу ръжен не се рита“, безлична литература и осакатено изкуство.”

“И ние, бивайки по волята на съдбата граждани на народната република „Тука е така“, трябваше да свикнем с характерите на нашите управляващи кръчмари.”

“Опитайте се например да получите от някого обяснение за нещо сторено. И вие винаги ще получите… оправдание. Забележете, обяснението при нас е станало синоним на оправданието. Това е страшно.”

“Ако някой у нас се държи свински, това не е основание за никого да стане свиня!”

One thought on “Почти “Задочни репортажи”

  1. На 11 септември се навършват 37 години от смъртта на Георги Марков.

    А ето още един цитат, в контекста на актуалните политически събития :

    „Ако сталинистите пълнеха въздуха с обещания за неясно далечно бъдеще, техните наследници зарязаха бъдещето и доста практично се заеха с действителността, отнасяща се до техния собствен живот.“

    Народе … !

Leave a Reply