Продължителност на живота в България (и Холандия)

В Холандия едно от най-приятните места за разходки са гробищните паркове – страшно спокойни, зелени, подредени (почти както цялата държава). Няма оставени чашки с жито, бутилки вино и купчинки восък. Няма и мургави същества, ходещи около гробовете, за да обират оставените храни, вещи и всякакви неща, които ние българите предоставяме на близките ни мъртви.

Преди няколко дни се разхождах из едни холандски гробища (тц, не им личеше, че са такова нещо, преди да вляза навътре в това, което помислих за хубав парк). Винаги ми е било интересно да чета надписите по плочите, направих го и сега. Направи ми впечатление, че много голяма част от хората бяха живяли до около деветдесет години, имаше и такива, които си бяха отишли на около сто. Най-голямата част бяха живели по около 80 години, та реших като се прибера вкъщи, да проверя каква е средната възраст, до която живеят хората в Холандия. Оказа се мъничко под 80 години (за жените е над, а именно 81.9 години). За сравнение, в България средната продължителност на живота е 73 години (справка в Wikipedia)


Откакто живея тук, случва се и да общувам с възрастни хора. Това е възможно, защото те излизат, пазаруват сами, жизнени са. Приятно любопитни и мили са. Не е рядкост да се види някоя възрастна баба на колело, но ако не – почти ежедневно ще излиза на разходка с бастуна си на колелца. Съквартирантът ми се шегува, че кварталният магазин работи и в неделя (нещо нетрадиционно за Холандия), понеже това е бабешкият Facebook, мястото им за социализиране. Като цяло – наднормено тегло при възрастните хора се наблюдава изключително рядко (за България си знаем).

Една от основните ми идеи беше свързана със здравето на хората, които достигат средната възраст от да кажем 73 – тези в България и тези в Холандия. Тукашните като цяло са самостоятелни. Когато решат, че не могат да живеят сами, просто си продават жилището и отиват в дом за възрастни хора. Там си имат собствено студио/стая, медицинска помощ при нужда, компания, продължават живота си спокойни (скоро говорихме с една съседка, която отива в местния такъв дом, защото вече не й се живеело сама, на 84 е). Няма опашки пред аптеки (то и аптеки рядко се срещат).

Та така де, пак се отдалечих от основното – в какво здраве хората достигат до въпросната възраст, как изживяват старините си? Прегърбени, пиещи по една шепа лекарства сутрин, а после една вечер? Прекарващи часове пред лекарските кабинети, очакващи поредните предписани лекарства с ужас, понеже се равняват на 1/3 от месечната пенсия? И през зимата стоящи навлечени като ескимоси, за да пестят ток от отопление? И хранещи се с най-най-долната храна, която се намира някъде (понеже е евтина). Тъжно е, но голяма част от тези хора страдат, много от тях физически. Цифрите и средните стойности, макар да не са шокиращо ниски, не значат нищо.

Темата за продължителността на живота е многостранна, няма как да засегна всичко сега. Прегледах много информация за пенсионните системи (и съответно пенсиите) и в Холандия, и в България. Прегледах статистики за смъртност при младите, сравних статистики за пътнотранспортни произшествия в двете държави. Резултатите не биха били изненадващи за никого, сигурна съм (в България на милион души 139 загиват при катастрофи, в Холандия те са 41, повече информация тук). До здравните системи не съм стигнала, макар да са важен елемент. За качеството на различните продукти, които се консумират в двете страни едва ли ще намеря много. Интересна в този контекст би била статистика за ракови и други заболявания, които често са с летален изход.

Със сигурност изпускам още елементи, а за всеки от изброените има какво да се напише. Темата ще бъде с продължение, сега само нахвърлях мисли.

Ако обичате статистики и сравнения, погледнете ей тук.

 

 

5 thoughts on “Продължителност на живота в България (и Холандия)

 1. Един от факторите вероятно е обществото около тях и социалният им кръг. Аз гледам около дядо ми как има една групичка хора, които са на неговата възраст (85 и нагоре) и са сравнително добре. Вероятно едно от нещата, дето действа толкова лошо е самотата, на човек като не му се живее, не живее много дълго.

  1. Съгласявам се, че самотата влияе много зле на хората (не само на възрастните). При липсата на релевантен социален кръг те се чувстват изоставени и безполезни. А и в България още не е изчезнала практиката “младите” да взимат родителите си, за да се грижат за тях. Това кара възрастните хора да се чувстват като тежест, отделя ги от средата им.

   По-горе не споменах като влияещ фактор за средната продължителност на живота твърде честата употреба на алкохол, която пък е както последствие от някои от изброените, така и причина за други.

 2. Освен това тук практиката възрастните хора да отиват в домове не е много застъпена. Отчасти това се дължи и на предразсъдъци и от двете страни – голям процент от възрастните (а и недотам възрастните) хора все още смятат, че на старини младите трябва да ги “гледат” и преместването в дом се счира на равносилно на изоставяне. Често старите хора предпочитат да живеят сами, вместо да признаят, че имат нужда от помощ и социализиране. Да не забравяме също, че не всеки може да си позволи да плаща за хубав старчески дом. За качеството на живот в тези домове в България не съм запозната, но предполагам, че и там има какво още да се желае. Причините, които и вие по-горе сте изброили също са много силни. Самотата убива, алкохолът – също.

  1. Мда, първо родителите помагат на “децата” докато могат, после “децата” ги гледат. Вярвам, че в идните години това нещо няма да е толкова ясно изразено (или поне силно се надявам).

   Чувала съм за частни домове за възрастни хора в България, в които условията наистина са добри, но цените не са по силите на средностатистическия гражданин. А няма как срещу просто пенсията от около 200 лв. на самия пенсионер разходите му да бъдат покрити. В Холандия средната пенсия е 1000Е, което е над средствата, необходими за физическо оцеляване :)

 3. Здравейте,

  публикуваната констатация, относно средната продължителност на живота в България е тъжна, същевременно и вярна. За съжаление нещата ще се задълбочават. Качествените хранителни продукти, почти са изчезнали. Както предполагам знаете, понятието “български зеленчук” е търговски трик. Поколението което последно отглеждаше продукция за собствена консумация си отиде. Ако обиколите селата в Северозападна България, ще сънувате кошмари. Другото е, че народа масово го психират и тъпчат със съмнителни лекарства. Един пример, от миналата зима. Когато беше пак някаква грипна епидемия широко “рекламирана” от медиите, се отбих една сутрин до близката аптека. Отпред имаше опашка от предимно възрастни хора. Аз исках да вляза, не за да пазарувам, а да се видя със собственичката, няма да ви обяснявам какви озверели физиономии ми се блещеха. С оглед на това, че съм едър мъж, никой не обели и дума, както и да е. Та питам аз моята позната, какъв е този панаир, тя ми обясни че очаквала доставка на някакви хапчета, които ги рекламирали и съответно били ефикасни за грипа. Замислих се тогава, с кой акъл, тези хора висят на студа и рискуват да хванат пневмония, само да се докопат до заветните таблетки, просто нямам обяснение. Народа масово изкуфява, бедността и мизерията докарват човек до пълно оскотяване. Не си падам по конспиративни теории, но преди време четох една книжка, ако не бъркам от Том Кланси. Сюжетната линия се въртеше около това, как големите фармацевтични корпорации, изолират нови щамове, съответно и ваксини за тях, принципно се гледа оборота. Както и да е…оставам с впечатление, че собственичката на блога живее в Холандия. Това е прекрасно, ето какво казва холандския премиер Марк Рюте, края на миналата година, интервю за БНР:

  „…ще изчакаме да се избиете и да изчезнете от само себе си. Трийсет години не са много време.”

  „Съмнявам се, че бих могъл да дам какъвто и да е съвет на вашите управници, тъй като те са част от проблема, а не част от решението му.”

  „Не е случайно, че по-голямата част от историята си, сте прекарали под робство, явно имате проблем в изграждането на силна и стабилна държава”

  „… напоследък дори в Брюксел, вашите политици се напънаха и като нямаше с какво да се похвалят, докараха златни съкровища отпреди хиляди години, опитвайки се да ни омаят като в приказките на Шехерезада. Всъщност тези съкровища, доколкото разбрах са тракийски и нямат нищо общо с българите като етнос, а и не мога да разбера с какво точно и как би трябвало да ми се издигнете в очите, чрез изложба на златни пособия правени преди хиляди години от някой когото не познавате, но сте имали късмета да се заселите там където е живял, а не да речем с нещо направено от българи наши съвременници”.

  „…вие сте толкова българи, колкото и македонците са македонци. Както древните македонци, така и древните българи отдавна са слезли от колелото на историята. Измислени нации, използващи стари наименования, създадени изкуствено по геополитически причини”

  Как ви се струва, добре ли е? Принципно има и още!
  После се чудим, какво сме им сторили на холандските управляващи, че не ни искат..

  Толкова от мен, поздравления за кулинарния блог :-)

Leave a Reply