Предизборно за жабите

Много се чудих дали да започна тази публикация с онзи любим мой пример за жабите, които трябва да се варят постепенно. Слагаш ги в студена вода и малко по малко я загряваш, а те си стоят вътре, докато не станат на сварени жаби, даже не усещат какво се случва с тях.

През 2013-та година, след много сутрешно и следработно търкане на жълти павета в търсене на изгубената адекватност, една вечер, през няколко споделени линка, попаднах на кадри от тогава излъчвания VIP Brother. Няколко познати и няколко непознати за мен лица участваха в следната “игра” – изреждат им твърдения, свързани с живота извън къщата, в която са затворени от няколко месеца, а те трябва да отгатнат вярно или невярно е твърдението. Изгледах клипчето, малко преди да тръгна от офиса, и една бучка ми се загнезди в гърлото. После се разплаках, защото беше от онези най-страшни бучки на безнадеждността, когато осъзнаваш, че сетивата ти са притъпени от очаквания за логичен завършек на ежедневното безумие, по-известно като лятото на #КОЙ и #OСТАВКА. И в очакването си съвсем си спрял да забелязваш прогресивната помия, която се е изливала. И едно глупаво клипче от глупаво предаване, където на твърдения трябва да се отговори с простичко “да” или “не”, те кара да разбереш колко си сварен.


Следната история ми се наложи да използвам по доста различни поводи през изминалата година, белязана с борбата на малкия (ми) бизнес с държавата, големия бизнес и както един познат казваше, “мутроподобните”.

Та, историята: баща ми е в първите си години на работа, в голям пловдивски завод, средата на 80-те. Имат събрание на целия отдел, при което след залагането на целите и сроковете, т.нар. началник пита дали някой от присъстващите има какво да добави. Следва мълчание, но изненадващо се включва една иначе крайно мълчалива колежка, която за случая ще наречем Гичка:
– Другарю, аз имам какво да кажа!
– Кажи, Гичке?
– Другарю, мен тук никой не ме харесва.
(следва много неловко мълчание от всички)
– Ами… Гичке, ние сме тук да работим, не да се харесваме.


Преди няколко месеца, след пореден сблъсък с представители на държавната администрация, попитах приятел, имащ на онзи етап близък досег със същата тази администрация, дали тези хора умишлено саботират процеси, или просто толкова си могат. Получих отговора, който очаквах – втория. И се замислих за промяната, която един интелигентен човек с визия, любопитство, инат и постоянство би могъл да направи. Промяна, обезмисляща работата на десетки от онези, дето толкова си могат. Но пък смело решават неща за нас, нашите бизнеси и животи.


От началото на 2013-та година с група близки приятели се опитваме с много инат, време и мускули да променяме средата около себе си – организирайки събития, обучавайки и свързвайки хора, с едничката цел да увеличим малко по малко балона, в който живеем. Защото в същността си той не е лош, но е малък и изкривяващ нашата визия за света извън него.

С много от хората, които са активна част от “Да, България”, сме работили (погледни параграф 4). Истинска работа (макар и неплатена), без оправдания и скатавки. Тези хора, за които говоря, са се отзовавали, когато не ги очакваш и си почти припаднал от умора. Не са имали проблем да питат, когато не знаят; да насочват; да научават неща, да създават или подобряват процеси. Да дарят времето си, за да увеличат балона. И понеже десетки хора ме питат в изминалите седмици защо подкрепата ми отива именно за тази партия – заради хората. Има хора, които са любопитни и постоянни. “Вършат работа”, както би казал един от тях. А в момента има безумно много работа за вършене и никой, който да поема истинска отговорност за нея.

2015: Равносметки

Обещанието да пиша тук пак не спазих, но тази година безспорно беше най-лудата в живота ми – много житейски завои, много важни решения, много абсурди и много, ама много инат. Инат, за да остана и този път в България; инат, с който да се хвърля в нов проект; инат, с който да спасявам тоновете нужен ентусиазъм, когато е безбожно трудно. Много издръжливост, на която не знаех, че съм способна. Почти цяла година с обща почивка, която е по-малко от седмица и работни дни, които често бяха между 12 и 18 часа. Спрях да отлагам неща, защото нямаше време за отлагане. Спрях да задълбавам в минали и непроменими решения, спрях да се страхувам от взимането на големи такива в настоящето, пак защото време за страх нямаше. Затова и започнах да прекалкулирам маршрутите си веднага, без обвинения или самообвинения. Понеже изгубеното време в компромиси винаги ще си остане изгубено време, ако не носи уроци :)

Конференциите

През 2015-та участвах в организацията на общо 9 конференции, направих лекции на други две – WordCamp Finland и WordCamp Sofia. За първи път имаше и QA: Challenge Accepted, a след добрата обратна връзка, в момента подготвяме второто издание на събитието.

IТ Турнето се случи за трета поредна година и този път спря в Пловдив, Бургас, Варна, Русе, а имахме и завръщане в любимото Търново. Навсякъде помощта от местни ентусиасти беше страхотна, а в повечето градове познатите ни зали отесняха. На VarnaConf направихме тестовo два паралелни лекционни потока за първи път. Без екипа от доброволци обаче, без постоянството на една групичка от тях, едва ли щяхме да имаме енергията да продължим с идеята да подобряваме стъпка по стъпка средата наоколо. И няма как да не съм благодарна, че мога да работя с такива хора :)

С Васил отново бяхме основни координатори на OpenFest, като мащабите бяха съвсем различни. От около 1700 посетители през 2014-та година, този път бяха между 2500 и 3000 човека, смяната на познатия Интерпред със Зала България също не беше лека от гледна точка на логистика и техническо обезпечаване. Екипът от доброволци беше от около 60 човека – ентусиазирани, отговорни и щъкащи неуморно. Въпреки цялата горчилка, която успях да събера след събитието през 2014-та, понякога оставането е на инат. Понеже промените се случват с инат и постоянство, никога сами и никога само с бездействен шум.

organizers OpenFest 2015

CoKitchen, готвенето и блоговете

CoKitchen беше проект, който обмислях в продължение на доста време. Смел, комплексен, работещ на няколко пазара. Проект, който се опита да тръгне и оцелее, въпреки поредица от типично български абсурди. Беше вдъхновен от желанието да готвя, изгубения навик от последните няколко години, както и липсата на добра храна на пазара. Повече за идеята може да пррочетете и в това интервю с мен :)

Ще излъжа, ако кажа, че не знаех колко ще е трудно. От друга страна, подкрепата от приятели, познати, че и дори непознати е едно от нещата, заради които си заслужава целият екип да работи на ръба на силите си толкова често. Големите промени са от нещата, които не стават бързо, нали? :)

q1mD_hIhYBxGezN4ZspzDYqojFYJZR5mNTMnvo7yBQE

Пътищата

Попътувах доста, в никакъв случай достатъчно. Появата на CoKitchen, скоростта, с която се случваха нещата около него, някак ограничиха пътуването. На няколко пъти си откраднах време за вдъхновение в Берлин, в началото повече като импулсивно бягство, а след това като поредната разходка до друго вкъщи. Открих Белград. Припомних си колко всъщност обичам да пътувам и пристигам сама.

За първи път пътувах до Финландия, разгледах Тампере и Хелзинки. Пих истинска сима. Запознах се със страхотни хора, реших да отида отново, някой ден по-нататък. Не стигнах до планираната Севиля, заради умора се отказах и от любимите коледни немски базари.

10402484_10153233581315540_4092904140029962603_n

Книгите

Много ми се искаше да чета повече, но годината така се подреди, че време намирах само докато пътувах. Завърших само 16 книги, а за тази година си поставих по-реалистична цел. Преоткрих леката художествена литература в натоварени моменти, задълбах в издания на кулинарна тематика. Последното, тъй като планирам в CoKitchen да има освен библиотека, мъничка магазинна част с подбрани книжки. Такива, които аз и екипът сме чели, които можем да препоръчаме.

“Хубавите неща се случват или ненормално бързо, или много бавно”

Хубавите неща не могат да ни се случат, когато умовете ни са закотвени в стари и натоварени отношения, служебни или лични. Имам тенденцията често да бъда твърде търпелива, заради начина, по който “нещата могат да бъдат”. Или по-скоро ми се иска, неясно дали това е възможно. От уроците на миналата година беше да започна да вземам от онези най-важни и често финални решения окончателно и бързо – отказвайки мечтана от години позиция в още по-мечтана компания, приключвайки безкрайно дълги и тежки отношения в личен план.

А какво точно искаш?

Това по-горе беше въпросът, който (си) зададох в много ситуации през 2015-та. Използвах го като филтър, за да спестя време. Ако нещо не влиза в графата “искам”, то тогава не е на дневен ред. Ако е в графата “не знам искам ли”, отново. Нищо хубаво не се получава или създава с частична увереност и вяли усилия :)

Равноденствие

Отиде си.
И беше време.
И с мен е тъй.
И ми е мъчно.
И прав си ти.
И е съвременно.
Очаквах го.
И ми е мъчно.
И е Любов.
И все я няма.
И има друг.
И ми е мъчно.
И има друга.
И сме двамата.
Отивам си.
И пак е същото.

Ноемврийско, по Александър Белчев

За отговорността

От няколко години все се каня да споделя малко разсъждения за отговорността. От няколко години основният начин, по който филтрирам хората около себе си е (не)способността им да поемат отговорност за решенията и действията си.

Бягането от отговорност обикновено стоварва няколко тона неща, често неочаквано, върху хората, които са избрали да не бягат. Случва се по максимално нечестен начин.

Бягането от отговорност обикновено не е единичен акт – даден човек или го прави системно, или никога. И причината често да оставяме такива хора около себе си е опитът да им намерим оправдание. Обаче намирайки оправдания, не насърчаваме промяна. Оставяме отрова в раната и се чудим какво ще покоси следващия път :)

 

 

Това няма да стане

Един от много ярките ми детски спомени е подготовката на една пухена бяла рокля за сватба, на която трябваше да съм шаферка. Била съм на не повече от 4 годинки, но пък ясно си спомням тона, с който шивачката повтаряше 2 дни: “това няма да стане, това няма как да стане”. Имаше предвид роклята, която пък аз очаквах със страхотен ентусиазъм и търпеливо се примириявах с безкрайното взимане на размери, меренето на недовършената рокля, по страниците закрепена с карфици (и доста боцкаща).

В последните години често чувам подобни неща: “това няма да стане, това няма как да стане, това не е възможно”. Все още не съм срещнала нещото, което няма как да стане, макар да вярвам, че го има. Повече вярвам обаче, че ако нещата не стават, то е основно заради постоянен негативизъм и недостатъчно желание да станат, мързел, страх от действие и непостоянство. И се опитвам да не давам толкова крайни оценки за нещата, свързани с други хора, защото да, думите остават.

Следващия път, преди да заключите пред ентусиазирана банда хора, които се опитват да променят или създават нещо и вярват, че това може да стане, задръжте си: “това няма да стане” за вас, ненужно е. И се запитайте “как да го направим” :)

 

Уроците на една изминала година

Преди около два месеца, докато си разказвахме истории с приятел, забелязахме как търсим описани събития из блоговете на общи познати, за да си припомним времето и детайлите около тях. И трябва да призная – неща се забравят, а макар и да помня невероятно много нужни и ненужни истории, след време някои ми убягват.

Като дете пробвах няколко пъти да имам дневник, но нямах нужното постоянство, а вероятно и необходимост да го поддържам. От новогодишните ми обещания тази година е да пиша по-често тук, както и в Sweet Things, а през януари да започна и поне един от проектите, планирани през последните няколко години. За да може от сега нататък, когато си разказваме истории, да се “търсим” из нашите си блогове.

Моята минала година започна с тази песен, предполагам и затова беше толкова луда. Много пътувания, много изненади, много прекрачвания на граници. Много изводи :)

Ето и част от уроците, които 2014-та година ми донесе:

1. Имаме твърде малко време, за да го губим цялото в компромиси. Примиряването с неща, които не ни правят щастливи в един момент ни отнема чувствителността и спираме да забелязваме абсурдите. Бавничко се сваряваме като жаби, без да усетим :)

2. Има хора, които всъщност не искат да бъдат разбрани. Искат внимание, понякога грозно крещят за него, а в неудовлетворението си скапват хубави неща, завличат ги. И са способни с постоянството си да отместят от пътя си стойностни хора.

3. Работните отношения са като връзките – ако ценностните ви системи са коренно различни, безкрайните разговори или също толкова безкрайното обидено мълчание едва ли ще променят нещо – след няколко дни се усеща една обреченост.

4. Всяко непознато нещо е страшно, преди да се хвърлим в него. И тук един урок на повече от година – ако те е страх от кучета, вземи си най-голямото и страшно куче, заживей с него, сприятелете се. После спира да те е страх от кучета :)

5. Понякога ни трябват повече от десет години да се засечем с някого. Когато сме на 16, сякаш имаме времето и търпение за това чакане. После започва да ни плаши една загнездила се фраза от случайно намерено стихотворение – “аз остарях/ти не порасна”. Твърде рядко имаме десет години.

6. Среднощните разговори са най-хубави на тераси, тепета и в дъждовни летни дни. Може да се оцелее и седмици на отложени споделени спомени, кафе, тук-там малко вино :)

7. Няма неща, които да не могат да се случат с добър екип и постоянство. От постоянството понякога боли физически, от непостоянството обикновено страдат хората около нас.

8. Преумората и системното разочарование ни правят други хора. Тези други хора трябва да си починат, да се поглезят, чак тогава да продължат.

9. Утре започва от днес. Никой няма да ни върне изгубеното време, тъжно прекараното време по празниците или отложените заради изчакването на някой друг пътувания. Онази поговорка с оправданията и намирането на начини е дяволски вярна. И пак се връщаме на компромисите :)

 

Богомилско стихотворение

kamelia kondova

Добрите хора лесно се обичат.
Магията е да обичаш лошите.
С един от тях – най-лошият от всички,
да споделиш пробитите си грошове.
Да ти почерни погледа и празника.
Да ти преседнат глътката и залъкът.
А в нощите, в които му е празно,
да те вини, че си му дала ябълка.
Да те обича, ала само тялото.
Да го откъсва хищно от душата ти.
И да те иска – прокълнато ялова –
да не родиш на някой друг децата му.
А ти сама да се затвориш в клетката.
Да му подхвърлиш ключа на победата.
И нежно да го милваш през решетките,
когато е дошъл да те погледа.
И да мълчиш. Дори да се запали,
дори да се взриви над тебе здрачът.
Додето не реши да те погали
най-лошият човек… и не заплаче.
Веднъж сълза проронил, е обречен
добър и свят, пред теб да коленичи.
Тогава можеш да си тръгваш вече.
Добрите хора лесно се обичат.

Игра (за тронове)

Ежедневните сблъсъци на мнения, очаквания, страхове и его са си игра, в която се гони победа – мерим си силите на характерите; броя неоправдани очаквания; мерим си сериозността на страховете, които да ни служат като оправдание в края на деня. Ако не успеем да сме отгоре, то нека “липсата на реципрочност” винаги да бъде причина.

“Denial is not just a river in Egypt”

За PlovdivConf – малко емоционално

Миналата седмица писах тук за PlovdivConf, а в събота се случи и самото събитие. Записите от лекциите могат да се намерят на сайта, а снимки все още събираме. Съдейки по коментарите във формата за обратна връзка, както и тези на място – на гостите им е харесало :)

Пловдив конф

На нас също ни хареса. Крокодилът вече писа с повече подробности. Като за първо събитие от Турнето, организирано основно през “открадното” време, PlovdivConf се получи добре. Разгледахме Хакафе, запознахме се с много от хората там, не пропуснахме да посетим любимия No Sense за after-after-after party. На една малка част ентусиасти дори успях да покажа крем карамела в Даяна, който се сервира в големи купи за супа :)

А сега малка разбивка:

  • В пиковите моменти на конференцията залата беше почти пълна, което прави около 90-100 човека. Почти всички останаха от началото до края.
  • Разпродадохме всички тениски, че даже не ни стигнаха. Обмисляме една по-весела (лимитирана) допечатка. Имаше томбола кой да си купи последните три тениски, тъй като желаещите бяха повече :)
  • Изядохме 240 сандвичета от Toasty (които препоръчвам, ако ви трябва кетъринг в Пловдив).
  • Събрахме над 240 лв. от дарения, което беше неочаквано и страшно хубаво.
  • С даренията, тениските и помощта от локалния хакерспейс за наемането на зала, събитито почти си самопокри разходите :)

Ако трябва да определя с една дума как се чувствам аз след PlovdivConf, тя ще е “обнадеждена”. Не живея в Пловдив от 2007-ма година и никога не съм имала планове да се връщам там. Почти никой от приятелите ми не остана, все ми се струваше, че нещата вървят само надолу. За първи път от много време видях хора, които не са статични и макар и с малки стъпки – създават промяна. Надявам се да откривам точно такива хора при всяка следваща спирка на Турнето :)

PlovdivConf

Наскоро бях на една конференция в Швеция. Там си говорихме с хора от цял свят за организацията и провеждането на големи (технически) конференции. Оказа се, че навсякъде значимите събития са в съответните столици. Това пък затруднява хората от по-малките и отдалечени населени места да ги посещават. Разказах им за идеята на Стефан за пътуваща конференция из по-големите градове на България. Стори им се интересно и предизвика дискусии, за които може би ще разкажа на PlovdivConf.

Турнето вече е факт и първите две конференции ще са на 6-ти юли (в Пловдив) и 20-ти – във Варна. След тях ще има в Бургас, Велико Търново, Благоевград и вероятно в Русе. Входът е свободен.

Програмата за PlovdivConf вече е ясна. Ще има записи на лекциите, а ако успеем да го подкараме – и live streaming.

Партита са важни, затова и ще има цели две. PlovdivConf Friday Beer очевидно е в петък вечер, организирано от хората от пловдивския хакерспейс – Hackafe (които и помогнаха за провеждането на събитието).

Партито след конференцията започва в 19.00 часа в събота, мястото е Art Club – в двора на Драматичния театър в Пловдив.

Ще се радвам да се видим в събота, ако сте наоколо – заповядайте :)